Tény, hogy fontos az új és releváns tartalmak előállítása, de ez önmagában kevés.

Mint minden termék átvételekor, itt is tanulni kell annak használatatát.

Milyen alternatívái vannak ennek?

 • megtanulod használni a szoftvert és kezeled,
 • használod a szoftvert,de ha valahol elakadsz segítek megoldani a problémádat,
 • nem kívánsz a szoftverrel foglalkozni és átruházod rám a feladatot.

Itt még kizárólag a kezelésről (pl. tartalmak feltöltése) beszéltem, de ennek a dolognak van egy másik oldala is és ezt hívják karbantartásnak!

A honlap, de főleg egy webáruház üzemeltetés során gondoskodni kell a szoftverek naprakészségéről (pl. wordpress, woocommerce, stb) is!

Miért van szükség a karbantartásra?

A legegyszerűbben ezt úgy tudnám érzékeltetni, hogy összehasonlítok 2 autót:

Régi autó

Nagyon olcsó, de a mai világban már nem egy életbiztosítás felmenni vele az autópályára, akkor sem ha tipp-topp állapotban van.

Új autó

Egy max. fél éves autó, amivel bárki nyugodt szívvel mer közlekedni, akár nagyobb sebességgel is.

A két fenti közlekedési eszköz között a lényeges eltérés a biztonság! Persze nem minden rossz mi régi, de az új és korszerű nem hasonlítható össze egy elavulttal, ami kifejezetten igaz ez az internet világában! Ahhoz, hogy minnél több támadást vissza tudjunk verni és adatszivárgást megelőzni, szükséges a szoftverek naprakészen tartása és azok monitorozása, azaz a karbantartása.

Mi történik, ha nincs kellő támogatás vagy szakszerű karbantartás?

Igen cifra dolgokkal találkoztam már, melyek egy része felhasználó, másik fele szakember hiánya miatt akár komoly problémákat is okozhattak, mert nem volt megfelelő szakember, aki segítse az elakadt a felhasználót, javítson eg hibát, vagy megfelelő biztonsági intézkedéssel reagálljon bizonyos incodensek esetén.

Az egyik legrégebbi és ledurvább tapasztalatom az volt, amikor egy olyan egyedi fejlesztésű honlappal találkoztam, ahova egyikre belépve, majd egy ugyan attól a fejlesztőtől származó másik honlapra átnavigálva bejeletkezve maradtam és hozzáfértem a teljes rendszerhez. Ez igen kellemetlen dolog tud lenni, főleg ha ez a hiba nem is derül ki, csak hosszú idő elteltével, mialatt még felhasználói adatok is kiszivárognak.

Találkoztam más problémákkal is:

 • A felhasználó elakadt, de nem volt kitől segítséget kérnie, így munkáját nem tudta megfelelően kivitelezni.
 • A kliens jelentős időt fordított feleslegesen a webáruház kiismerésére, mert nem volt aki ennek elkerülésében és problémájának gyors megoldásában segítette volna.
 • Nem volt meg a kellő biztonsági beállítása a weboldalnak (nem átgondolt fejlesztés, közvetlen hozzáférés privát adatokhoz).
 • Nem volt meg a kellő SEO (kereső pl. Google) támogatottsága, az évek során nem követte az új trendeket és elavult, így visszaesett a találati listán.
 • A honlap elleni támadásra a sikeres behatolás és károkozás megtörténte után derült fény.
 • Az elavult, azaz nem frissített szoftverekben felfedezett biztonsági rések kihasználásából eredő leállások és összeomlások vagy vírus fertőzések.
 • Vírus fertőzésből eredő bűntetés a keresőben, ami sajnos nagyon nehezen visszafordítható.
 • Frissítés után, az új szoftververzió hibájából adódó összeomlás vagy leállás.

Természetesen 100%-os védelem nincs, de amit lehet illik megtenni, ahhoz hogy adataid és felhasználóid biztonságba tudhasd!

 

Spórold meg a fenti problémákat!

 

Miként lehet biztonságos és könnyen építhető honlapod vagy webáruházad a karbantartási és támogatási szolgáltatásommal?

Folyamatos mentés

Biztonsági mentés készítése órás/napi bontásban

Támadások blokkolása

Olyan biztonsági beállítások, melyek érzékelik a támadásokat és értesítenek az incidens bekövetkzete előtt, az időben történő reagálás érdekében.

Megelőzés, támadási felület csökkentése

Olyan megelőző óvintézkedések, melyek védik saját és felhasználóid adatait azáltal, hogy a támadható részeket a legminimálisabbra csökkentik.

Felhasználói támogatás

Segítségnyújtás a felmerülő problémák elhárításában vagy a feladatok megoldásában.

Folyamatosan segítek munkádban, míg saját vagy alkalmazottad idejét a cég számára jövedelmezőbb tevékenységekre fordíthatod, felesleges veszteségek nélkül!